מי יכול להיות מיופה כוח?
במסגרת ייפוי כוח מתמשך מיופה הכוח יכול להיות כל אדם (בן/בת משפחה, חבר/ה או איש מקצוע), אם כי על פי רוב אנשים ממנים למיופי כוחם את בני זוגם ואת ילדיהם. מיופה הכוח חייב להיות אדם אחראי, שמכיר את הממנה היטב ויודע מה רצונותיו וצרכיו, וחשוב שהיחסים עימו יהיו קרובים ומבוססי אמון.
על פי החוק[1] אפשר לקבוע מיופה כוח אחד, ואפשר למנות כמה[2].
מינוי של כמה אנשים מאפשר גמישות, כך שאם אחד מהם אינו יכול למלא את תפקידו, אפילו באופן זמני למשל עקב נסיעה לחו"ל, מיופי הכוח האחרים יוכלו להמשיך ולפעול.
איך ומתי קובעים האם וכיצד מיופי הכוח יפעלו?
בזמן עריכת ייפוי הכוח על הממנה להחליט האם מיופי הכוח יפעלו ביחד ולחוד או במשותף:
- הקביעה ביחד ולחוד משמעה שכל אחד ממיופי הכוח יכול לפעול באופן עצמאי בלי שנדרש אישור ממיופי הכוח האחרים.
- הקביעה במשותף משמעה שעל מיופיי הכוח לפעול יחדיו, למשל להגיע יחדיו לבנק, יחדיו למוסד רפואי וכו'. אם אחד ממיופי הכוח נעדר – אי אפשר לנקוט את הפעולה.
- אפשרות אחרת היא למנות לכל תחום אדם אחר (על התחומים ראו כאן), בהתאם לתחומי עניין או העדפות אישיות.
- עוד אפשרות היא לקבוע מיופה כוח מחליף, שייכנס לתפקידו רק במקרה שבו מיופה הכוח אינו יכול למלא עוד את תפקידו. אפשרות זו מומלצת בעיקר כאשר מדובר במיופה כוח אחד בלבד.
לסיכום
בכל דרך שתיבחר מומלץ לחשוב על מנגנון של פתרון מחלוקות – מה קורה אם מיופי הכוח אינם מסכימים ביניהם? כיצד יש להכריע? ותוך כדי התהליך חשוב להקפיד על מינוי מיופי כוח אחראים שיש עימם יחסי אמון. אין למנות מישהו כדי שלא ייעלב.
עוד על תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך קראו כאן.
[1] חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962.
[2] כעקרון אין הגבלה על מספר מיופי הכוח שניתן למנות.
אך בסעיף 32ג(ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קיימת הגבלה באשר למיופה הכוח: "לא יהיה אדם מיופה כוח לפי פרק זה, ולא יסכים להיות מיופה כוח, של יותר משלושה אנשים, אלא אם כן הוא קרובו של הממנה".